Tervehdys!
Kirjoitan teille kotimaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden esitaistelijana. Olen seurannut kasvavan epätoivon vallassa nykyisen hallituksen linjauksia kotimaisen kirjallisuuden suhteen. Olemme pieni kielialue, jossa erityisesti lasten- ja nuortenkirjallisuus taistelee elintilasta niin addiktoivien somejättien tarjoaman ajanvietteen kuin amerikkalaisen, isolla rahalla tuotetun viihteen kanssa. Suomalaisten kirjailijoiden asema on käynyt jo äänikirjabuumin osin mahdollistaneen, tekijöille epäreilun palkkiorakenteen takia entistä haastavammaksi.
Teidän nyt suunnittelemanne muutokset, kirjojen alv:n nosto, äänikirjojen lukijoille maksettavat lainauskorvaukset sekä viimeisimmäksi tietoon tullut kirjastojen vähälevikkisen kirjallisuuden tuen poisto luovat tilanteen, jossa erityisesti suomalainen nuortenkirjallisuus on todellisessa vaarassa kuihtua surkeaksi jäänteeksi siitä, mitä se on aiemmin ollut.
Nuortenkirjallisuus on jo nyt hyvin haavoittuvassa asemassa. Nuortenkirjallisuus ei näy medioissa, eivätkä aikuiset tiedä, mitä nuorille Suomessa julkaistaan. Aikuiset eivät osta nuorille tarpeeksi omia kirjoja, eivätkä varmasti tule sitä tekemään jatkossakaan, kun kirjojen hinta nousee korkeammaksi alv:n noston myötä. Kirjastojen resurssit eivät ole riittävän suuret, jotta kustantamot pystyisivät pelkkien kirjasto-ostojen avulla kattamaan nuortenkirjan valmistuskuluja. Tästä syystä nuortenkirjat ovat olleet vähälevikkisen kirjallisuuden ostotuen piirissä, jonka te aiotte nyt kokonaisuudessaan lopettaa.
On myös huomattava, että kirjojen alv:n noustessa kirjastojenkin on supistettava kirjatarjontaansa. Jo nyt monissa kirjastoissa on jouduttu supistamaan nimenomaan nuortenkirjavalikoimaa.
Työssäni kohtaan paljon nuoria ja voin taata, että heidät on mahdollista saada innostumaan kirjallisuudesta. Mutta kirjojen täytyy olla heidän arjessaan läsnä: kouluissa, kirjastoissa, kotona. Nuorten saaminen lukemisen piiriin vaatii kynnysten madaltamista. Kirjojen täytyy olla heille edullisia ja helposti saatavilla. Tarjonnan täytyy olla myös riittävän monipuolista, jotta nuoren on mahdollista löytää nimenomaan itseään kiinnostavia kirjoja. Markkinoiden ehdoilla tällaista monipuolisuutta ei nuorille voida tarjota.
Pieni merkitys kirjallisuuden synnylle ei ole myöskään sillä, että kirjailijan täytyy pystyä elämään työllään aivan kuten teidänkin omallanne. Meidän täytyy aivan samalla tavalla maksaa sähkölaskumme, ruokamme ja vaatteemme kuin muidenkin. Kirjat eivät synny tyhjästä eikä laadukas kirja synny hutiloiden yön tunteina, vaan niitä tekevät oikeat ihmiset ammatikseen: työaikana, säntillisesti päivittäin, ammattitaitoaan vuosi vuodelta kehittäen.
Yllämainitut asiat, joita nyt suunnittelette, sotii räikeästi hallitusohjelmassa mainittuja lasten- ja nuorten lukemiseen panostamista sekä suomalaisen kulttuuriviennin kehittämisen tavoitetta vastaan. Omia kirjojani on myyty tähän mennessä lähes kolmellekymmenelle kielialueelle ja voin taata, että tämä ei olisi ollut mahdollista ilman yhteiskunnan panostusta lastenkirjallisuuteen. Pyydänkin teitä harkitsemaan nyt hartaasti, millaista Suomea haluatte olla rakentamassa.
Toivon, että se on sellainen Suomi, joka arvostaa pienen kansan omaleimaista kirjallisuutta, sitä tekeviä ammattilaisia sekä lapsia ja nuoria, joiden tulevaisuus lukijoina on teidän päätöstenne varassa. Jos tämä ei riitä ponnikkeeksi, kehotan teitä pohtimaan sitä, mistä haluatte itse tulla muistetuksi. Oletteko te ne ministerit, joiden kaudella vahvan kotimaisen nuortenkirjallisuuden perinteen annettiin näivettyä?
Lukuterveisin
Magdalena Hai
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokas, Kaarina Helakisa-voittaja, Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkintoehdokas, Kuvastaja-voittaja, ammattikirjailija
Tämä kirje on lähetetty 1.11.2023 Opetus- ja kulttuuriministeriöön, opetusministeri Anna-Maja Henrikssonille sekä tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalalle.
Lukekaa myös Pirkkalaiskirjailijat ry:n kannanotto: https://pirkkalaiskirjailijat.net/etusivu/kannanotot/