Yksi tapahtumanaikaisia päähänpinttymiäni oli muuten julistaa useammallekin ihmiselle, että Finnconeja voisi aivan hyvin mainostaa (kirjamessujen jälkeen) Suomen suurimpana kirjallisuustapahtumana, sillä sitähän se on. Noin isoa häppeningiä ei tässä maassa muita ole, ja painopiste ohjelmassa on ehdottomasti juuri kirjallisuudessa.
Näin kirjoittaa kirjailija ja kääntäjä J. Pekka Mäkelä blogipostauksessaan Archipelaconista. Sama ajatus tuli myös meidän porukkamme mieleen aurinkoisessa Maarianhaminassa, juostessamme hikipäässä kirjallisuusaiheisesta paneelista toiseen. Ehkä Archipelaconissa oli jotain, joka toi asian ikään kuin paremmin framille?
Kumma kirjallisuus ei ole enää niin karsastettua kuin männävuosina. Johanna Sinisalo kertoo tässä Länsi-Suomen artikkelissa, kuinka uuskummasta ja suomikummasta on tulossa pikkuhiljaa valtavirtaa. Ajat ovat muuttumassa – ehkä – myös conien suhteen. Viime vuoden Finnconissa Jyväskylässä oli mukana omalla pöydällään Poesia, mikä huomioitiin ilahtuneena mm. Osuuskumman pöydässä. Runouden ja spefin kaunis yhteenliittymä, Antti Salmisen Lomonosovin moottori voittikin vuoden 2015 Tähtivaeltaja-palkinnon. Kirjastot ovat jo olleet näkyvästi mukana monissa coneissa, ja kirjavinkkarit ovat järjestäneet Finnconeissa vinkkaustilaisuuksia sekä lapsille ja nuorille että aikuisille.
Vielä coneja ei kuitenkaan mielletä samanlaisiksi kirjallisuustapahtumiksi kuin vaikkapa Sastamalan vanhan kirjallisuuden päivät, Annikin runopäivät tai Elävän kirjallisuuden festivaali Tampereella. Mikä on oikeastaan hämmästyttävää, kun sitä oikein ajattelee. Finnconia ei juuri koskaan mainita listauksissa, joissa mainostetaan kesän kirjallisuustapahtumia. Archipelaconia, Finnconia tai muita spefikirjallisuustapahtumia ei ole mainittu myöskään Suomen kirjailijaliiton tapahtumasivulla. Suomen nuorisokirjailijat ry ei osallistu tapahtumaan. Suomalaiset kustantajat, agentit yms. loistavat tapahtumissa… poissaolollaan. Vertailun vuoksi: Archipelaconissa järjestettiin ruotsalaisen kustantamo Styxx Fantasyn ”manuspitsch”-tilaisuus uusille kyvyille ja käsikirjoituksille.
Muutamia asioita Finnconista:
- Finncon järjestetään vapaaehtoisvoimin, vuorovuosina Helsingissä, Jyväskylässä, Turussa ja Tampereella.
- Helsingin Finnconin 2013 kävijämäärä oli yli 10 000 yksittäistä kävijää, muissakin kaupungeissa kävijämäärät yltävät useisiin tuhansiin.
- Finncon on nimenomaan kirjallisuuteen keskittyvä tapahtuma, jonka kunniavieraat ovat kirjailijoita ja suurin osa ohjelmasta keskittyy kirjallisuuteen ja kirjoittamiseen. Itse olen näinä muutamana con-vuotenani osallistunut paneelikeskusteluihin, jotka koskivat mm. YA-kirjallisuutta, steampunk-kirjallisuutta, genre cross-overeita, vähemmistöjen esittämistä ja esiintymistä kirjallisuudessa, kirjasarjan kirjoittamista, kirjailijan urakehitystä…
- Monet spefiharrastajista ovat aikuisia, usein pitkälle koulutettuja ihmisiä, mikä näkyy luentojen ja paneelien yleisessä tasossa.
- Tapahtumina Finnconit kuitenkin ovat ns. matalan kynnyksen tapahtumia. Ne ovat pääsymaksuttomia ja aloittelijaystävällisiä.
- Finnconit ovat myös kansainvälisiä tapahtumia. Kunniavieraina tapaa olla sekä suomalaisia että ulkomaisia kirjailijoita (mm. sellaiset pienet nimet kuin Terry Pratchett, 1993, Neil Gaiman, 2000, ja George R.R. Martin, 2009), mutta myös osa muusta (ei-kunniavieraiden) ohjelmasta järjestetään englanniksi (näin ainakin Helsingissä). Archipelacon olikin sitten aivan oma juttunsa, ja luulen, että puhuin conin aikana lähes yhtä paljon englantia kuin suomea. Siltä se ainakin tuntui.
Ehkä ”vikaa” on myös fandomissa. Ehkä spefistit ovat itsekin tottuneet ajattelemaan coneja erillisinä muista kirjallisuustapahtumista. Finncon on niin iso, ja niin selkeästi oma tapahtumansa, että harrastajilla ei ole edes tarvetta mainostaa sitä kirjallisuuspiireille. ”Tämä on meidän juttu.” Niin onkin. Finncon porskuttaa ja poreilee. Kyse onkin nimenomaan perinteisen kirjallisuusskenen häviöstä. Kun jätetään huomiotta Finncon, sivuutetaan valtava määrä potentiaalia ja innovaatiota, kirjallisuuskeskusteluita, nousevia kirjailijoita, mitä tapahtuu ja missä. Fandom-aktiivit tulevat vuosi vuodelta ammattitaitoisemmiksi, ja tapahtumat, joita he järjestävät, tulevat yhä kovemmiksi. Archipelacon oli tästä hyvä esimerkki.
Coneissa kulkeva väki on omistautunutta. Finnconissa on yhden katon alla kymmenentuhatta ihmistä, jotka ovat kolme päivää putkeen tosi intsinä kirjoista. Jotka kaivavat kuvetta (vaikka laihaakin), kun löytävät myyntipöydästä teoksen, jota rakastavat. Tai jotka ostavat kirjan, koska se vaan vaikuttaa kiinnostavalta. Yhä useammin Osuuskumman pöydässä käy ihmisiä, joille on tärkeää tukea nimenomaan suomalaista kirjallisuutta ja sen tekijöitä. Spefistit ovat tiedostavia. He lukevat paljon, joten heillä on näppituntumaa ja tietoa siitä, mikä on juuri nyt in, mikä on tulossa ja mikä on jo vähän passé. Vanhoja kettuja ja uusia lukijoita, uusia tekijöitä, tutkijoita ja cross-over taiteilijoita, eikä yhtään randomtyyppiä, jota ei paljon jaksa niinku nappaa joku lukeminen.
Jos ja kun Worldcon saadaan Helsinkiin vuonna 2017, ehkä se listataan jo kirjallisten kesätapahtumien joukkoon? Ehkä media huomioi tapahtumasta myös sen kirjallisen sisällön, eikä vain näyttävimpiä cossaajia (vaikka he ovatkin upeita)? Ehkä kustantajat mainitsevat kainosti somessaan, ketkä heidän kirjailijoistaan ovat esiintyjien listoilla? Tai mitä jos he olisivat siitä yhtäkkiä tosi innoissaan? Niin kuin me kirjailijat olemme?
Miksi me sitten olemme niin innoissamme? Miksi erilaisten kirjallisuusalan toimijoiden ja kustannusväen pitäisi innostua coneista?
Ensi vuonna Finncon järjestetään Tampereella. Kehotan kaikkia epäileviä tuomaksia piipahtamaan. Jutelkaa ihmisten kanssa ja käykää kuuntelemassa ohjelmia. Haistelkaa tuulia. Nähkää ihastuttavat cossaajat ja kummalliset kledjut, joita harrastajilla on päällään, mutta nähkää myös niiden ohi. Finncon on kirjallisuustapahtuma par excellence.
Åconista vielä sen verran, että Maarianhamina otti tapahtuman avosylin vastaan. Paitsi että con nostettiin esiin paikallisessa mediassa joka päivä oli se myös (loppuunmyytynäkin) mukana tapahtumakalentereissa sun muissa (ilman että järjestäjät sitä sinne ehdottivat). Yhteistyö Maarianhaminan kirjaston kanssa (jossa pidetyt ohjelmanumerot olivat Finncontapaan avoinna kaikelle kansalle) sujui erinomaisesti ja kirjasto m.m. julkaisi todella ison mainoksen tapahtumasta ainakin toisessa paikallisista sanomalehdistä kahteen kertaan. Archipelaconin kirjasto-osuuden kuluihin osallistui myös paikallinen kirjallisuusyhdistys. Ahvenanmaan matkailua edistävä Visit Åland oli myös koko ajan yhteistyössä järjestäjien kanssa ja kustansi esimerkiksi isot kadunvarsimainokset, joissa Archipelacon nostettiin esiin esimerkkinä siitä millaisia suurtapahtumia Ahvenanmaalla voidaan järjestää.
Kaikki tämä oikeastaan vain lisää alkuperäisen kysymyksesi painoarvoa. Miksi mikään kaupunki, jossa Finncon on järjestetty ei ole lähtenyt yhtä innolla leikkiin mukaan?
Mielenkiintoista kuulla Åconista, se con onkin vielä jäänyt käymättä! Erittäin hyvä pointti tuo (ja mitä en itse tullut edes ajatelleeksi), että myös kaupungit voivat olla kulttuuritoimijoina vireässä yhteistyössä conien kanssa. Miksi tosiaan näin ei ole ollut?
Ohops! Tarkoitin tietenkin Archipelaconia enkä Åconia. 🙂
😀 No mutta kuitenkin. 🙂
Nuorisokirjailijat olivat ainakin yhtenä Jyväskylän vuonna mukana conissa niin, että kustansivat kirjailijoita mukaan paneeleihin (matkat). Muistaaseni 3 tai 4 kirjailijaa lähtikin sitten mukaan esiintyjäksi. Fandomin ulkopuolisten kirjailijoiden mukaanlähtöhalukkuutta voi rajoittaa se, että con on talkootyötä esiintyjille ja osallistujille. Se myös hieman rajoittaa ohjelmasuunnittelua
Syy Finnconien kirjallisuustapahtumaluonteeseen voi olla myös ajankohdasta kesällä: kustantajat ovat heinäkuussa lomalla. Rahoittajatahot ovat kyllä aina nähneet Finnconin kirjallisuustapahtumana – niin moni kirjallisuussäätiö on rahoittanut conia juuri kirjallisuuspainotteisen hakemuksen vuoksi.
Ajattelinkin tuota Nuorisokirjailijoiden panosta enemmän näkyvyyden kannalta kuin työllistämisen: että tuotaisiin jollain tavalla nimenomaan suomalaista nuortenkirjallisuutta esiin, Nuokkareiden nimissä, kuten kirjamessuilla tehdään. Tai että ihan vaan ylipäätään huomioitaisiin jollain tavalla tapahtuma. Tämä näkymättömyys on mulle ongelma. Nuorisokirjailijat ry on näkymätön toimija fandomille ja Finncon on näkymätön tapahtuma monien nuortenkirjallisuustoimijoiden piirissä, vaikka suuri osa suomalaisista spefikirjailijoista on nimenomaan nuortenkirjailijoita ja Finnconin nuorempi kävijäpolvi tukevasti Nuokkareiden yms. kohderyhmää. Finnconin luulisi olevan luonteva toimintaympäristö, ja näyttäytymisen paikka, juurikin Nuorisokirjailijoiden tyyppisille toimijoille.
On upea juttu kyllä, että apurahatahot tunnustavat conit kirjallisuustapahtumiksi.
Soisin minäkin enemmän panostusta yhdistyksiltä, jotka eivät ole ”ydinryhmää”, siis myös Nuokkareilta. Ehkä taustalla on ylipäänsä tunnettuus – nuorisokirjailijoissa ei ehkä ole hoksattu sitä, miten merkittävä tapahtuma Finncon on juuri lukijoiden kontaktointiin ja miten täynnä salit ovat suhteessa normi-kirjallisuustapahtumiin! Esim. 2012 Tampereella, kun sali oli täynnä ja lavalla olevat kirjailijat itse asiassa nuokkareiden jäseniä…. Finncon toisaalta on profiloitunut harrastajien coniksi, ja fandomin ulkopuolinen kirjailija saattaa epäröidä, kelpaako hän tuotantoineen coniin. (kyllä, olen nähnyt taannoin semmoistakin populaa, jonka mielestä suomalaisen lanu-kirjallisuus ei nyt aikakaan ole OIKEAA fantasiaa, mutta onneksi lajike lienee näivettynyt pois coneista…)
Juuri näin, lukijakontaktit ja kävijäaktiivisuus on Finnconissa ihan omaa luokkaansa.
Mä aion kirjoittaa tästä lehteen kolumnin! Olin jo alkanut kun luin sun tekstisi, mutta nyt sain lisää ajatuksia.
Hehee, kyllä siinä Maarianhaminan ja Archipelaconin ilmassa jotain selvästi oli, kun kaikkien ajatukset saman asian ympärillä näin pyörivät. 🙂