Sananen steampunkin ja dieselpunkin eroista. Edellisen postauksen jälkimainingeissa olen joutunut selittämään, miksi steampunk-ympäristöihin ilmaantuvat natsit ovat niin kovin väärin. Ensisijainen syyni siihen on se, että nykyisen Saksan alue oli suurimman osan 1800-lukua perin mielenkiintoinen pikkuvaltioiden yhteenliittymä. Saksan alueen historian ja ihmisten typistäminen 1800-luvusta kertovassa elokuvassa ”natseiksi” on joko laiskaa käsikirjoittamista tai laiskaa taustatutkimusta. Dieselpunk-ympäristöihin natsit sen sijaan sopivat kuin nyrkki silmään.
Dieselpunk mielletään joskus steampunkin alalajiksi. Kyseessä on kuitenkin kaksi monin tavoin toisistaan eroavaa sisargenreä. Yhteistä niille on ammentaminen tietyn – todellisen – historian aikakauden kulttuurista, konerakkaus ja joidenkin mielestä jopa ylikorostunut estetiikka. Seuraavassa lyhyesti ja karkeasti yksinkertaistettuna[1] niiden suurimmat erot:
1) Steampunk-aika vs. dieselpunk-aika
Niin sanottu steampunk-aikakausi, toisin sanoen se aika, josta steampunk hakee inspiraationsa ja jolle genren vaihtoehtohistorialliset tarinat useimmiten sijoittuvat, määritellään suunnilleen vuosiin 1840-1910. Tuona aikana teollinen vallankumous jyrähti toden teolla käyntiin. Aikakautta väritti tulevaisuususko. Historia miellettiin jatkumoksi, jossa ihmisestä tulisi alati parempi, viisaampi ja hyveellisempi olento.[2]
Dieselpunkin näyttämönä toimii ensimmäisen maailmansodan jälkeinen maailma 1910-luvulta 1950-luvulle. Maailmansodat loivat Euroopan ja Yhdysvaltojen ylle uhan varjon, joka tuhosi maailmansotia edeltävän belle epoquen hengen. Tämä näkyy dieselpunkin teemoissa: Fasismi, sota, yksilön voimattomuus ja yhteiskunnan tehostuminen pisteeseen, jossa koneet hallitsevat ihmistä eikä toisinpäin.
(Tämä nyt ei ollut mitään *punkia, mutta aikalaiskritiikkiä kumminkin. Tai itse asiassa, onhan Chaplin aika punk.)
2) 1800-luvun estetiikka vs. Art deco
Sekä steampunk että dieselpunk ovat voimakkaan esteettisiä suuntauksia, mutta niiden estetiikka on erilaista. Steampunkin kauneuskäsitys mukailee 1800-luvun romantiikkaa ja naturalismia…
…kun taas dieselpunk-estetiikkaa määrittävät futurismi ja Art Deco -vaikutteet.
3) Höyry ja kellokoneistot vs. öljy ja sähkö
Jos steampunk on kiiltävää messinkiä ja takorautaa, dieselpunk on öljyn mustaamaa terästä.
Jako steampunkiin ja dieselpunkiin ei ole yksioikoinen ja niillä on myös jonkin verran yhteisiä piirteitä. Yksinkertaistuksen yksinkertaistus:
Dieselpunkissa korostuvat virtaviivaisuus, pulp, noir ja apokalyptiset visiot.
Steampunk on naiivissa mahtipontisuudessaan koristeellisempaa, romanttisempaa ja nostalgisempaa.
Henkilökohtaisella tasolla pidän molemmista.
Lisää dieselpunkista:
http://www.ottens.co.uk/gatehouse/lounge/
http://dieselpunksencyclopedia.wordpress.com/
[1] Tarkoitan tällä sitä, että todellisen historian monimuotoisuus ei ole koskaan supistettavissa pariin virkkeeseen, eikä kyllä fiktionkaan. Kaikki luokittelut ja lokeroinnit ovat pohjimmiltaan sellaisia, että todellisuus valuu niiden reunojen yli ja muodostaa lätäköitä lattialle. Olen kuitenkin luonteeltani sellainen, että haluan ymmärtää ja ymmärtääkseni minun täytyy luokitella. Tervetuloa retkelle pääni sisään.
[2] Tämä siitä huolimatta, että elettiin orjuuden, lapsityövoiman ja naisten oikeuksien polkemisen aikaa. 1800-luvulla näitä yhteiskunnan epäkohtia alettiin myös todella problematisoida, pohtia ja ratkaista. IMHO: Me elämme edelleen orjuuden, lapsityövoiman ja naisten oikeuksien polkemisen aikaa. Olemme vain kätevästi ulkoistaneet nämä likatahramme Nepalin nyrkkipajoihin ja Thaimaan kultaisille rannoille. Niin kauas, ettemme joudu liian usein katsomaan peiliin, vaan voimme teeskennellä kaiken tällaisen inhottavan jääneen 1800-luvulle. Tavallaan elämme siis edelleen myös siirtomaa-aikaa.
Hei
Oikein mukava kirjoitus Steampunkin ja Dieselpunkin eroista 🙂 mutta minun mielestä Dieselpunk päättyy 1940-lukuun. Ja siitä alkaa Atomipunk. Niinku oikeassa elämässä puhuttiin Atomic Age aikakaudesta.
Totta, viisikymmenluvulta alkaa taas uusi kulttuurinen aikakausi. Tässä tapauksessa laitoin vain löysemmän takarajan sitä varten, ettei ei näitä spekulatiivisia aikakausia voi aidata vuoden tarkkuudella. ”1910-luvulta 1950-luvulle” tarkoittaa käytännössä sitä, että jos dieselpunk-tarina sijoittuu todellisen maailmamme vuoteen -51, se voi vielä ihan legitiimisti olla dieselpunk-aikakautta. Toisessa päässä aikajanaa sitten taas 1910-luvun ensimmäisiä vuosia voi hyvin pitää vielä steampunk-aikana.