Steampunk (suom. höyrypunk) – Spekulatiivisen fiktion laji, jossa tapahtumat sijoittuvat anakronistiseen viktoriaaniseen tai 1800-luvun industrialistisen kulttuurin sosiaalisiin ja teknologisiin piirteisiin perustuvaan vaihtoehtohistorialliseen maailmaan.
Tai selkokielellä: Steampunk on kirjallinen genre, jossa on tapana sekoittaa vähän kieli poskella sci-fiä, fantasiaa ja vaihtoehtohistoriaa ja katsoa, mitä keitoksesta syntyy. Mitä jos Jules Vernen tarinat olisivat olleet totta? Mitä jos Frankensteinin hirviö olisi ollut olemassa? Mitä jos aikamatkustus olisi mahdollista ja mitä jos Charles Babbage olisi rakentanut analyyttisen koneensa valmiiksi?
Ta mitä jos… Maailmassa olisi ihmissusia ja hulluja keksijöitä ja kadonneita kuninkaallisia ja se olisi tietyn dramaattisen, pohjoisella pallonpuoliskolla tapahtuneen ilmastollisen nyrjähdyksen takia niin vinksallaan, että sitä ei enää samaksi tuntisi? Tai mitä jos tarina ei kertoisikaan oikeastaan siitä, vaan tytöstä ja pojasta, jotka joutuvat tahtomattaan mukaan valtakuntien väliseen juonitteluun ja seikkailuun, jossa he ovat vaarassa menettää aivan kaiken? Hohoo!
Allekirjoitin tänään Kariston armoitetun kustannustalon kanssa sopimuksen nuortenkirjasta, joka kulkee nimellä Kerjäläisprinsessa. Luvassa on ainakin hivenen höyrähtäneitä keksijöitä, ihmissusia ja ilmalaivoja ja… ja… SEIKKAILUA! Sitä juurikin! Yllin kyllin! Näillä näkymin kirja julkaistaan syksyllä 2012 ja sitä ennen ainakin Twitterin puolella on luvassa lukuisia Muahhahhah-hetkiä. Tuppaan sinne niitä jostain syystä lykkäämään.
Jätän teidät teemaan sopivaa valokuvataidetta ihastelemaan. Atelieri O. Haapala kelpuutti allekirjoittaneen mukaan viime vuonna kuvattuun steampunk-sarjaansa. Kuvasta tuli aika mahtava, vaikka itse sanonkin. Olen siinä hyvän ystäväni Otto Punaisen kanssa. Tiedättehän, se kuuluisa ilmalaivamerirosvo. Olen maininnut hänet aiemminkin, Suuren Ilmalaivaregatan yhteydessä. Viehättävä kaveri. Värikäs historia niin pieneksi mieheksi.
Kuvituksena käytetty mainio ”Tally ho!” GIF on Cyriakin käsialaa.
Onnea sopparista! 🙂
Ei herregyyde mä nauroin tota giffiä aivan vedet silmissä :’D
Kiitos! Ja hyvä, kun mainitsit GIFin, olin unohtanut laittaa taiteilijan kreditit juttuun mukaan. 😮 Sama reaktio meikäläisellä. 😀
Hienoa! Paljon onnitteluja kustannussopimuksesta! Asiallista meininkiä tiedossa siis ensi syksylle. 🙂
Kiitoksia! Ja kyllä, hyvin asiallista *Rähinää!!!* on tiedossa. 🙂
Peikostakin myötämukavaa 🙂 Se menee ja löytää sen kirjan sitten kun. Ja kuvakin on hieno ja vaikka mitä.
Kiitos myötämukavasta! 🙂
Oi jee, hienoa, onnittelut sopimuksesta!
Kiitoksia, hienoa minustakin! 😉
Mahtavaa! Onnittelut sopimuksen johdosta. Ja kuva on upea, omaani tässä vielä odottelen 😀
Tässähän saa kiitellä kielensä solmuun. 🙂 Ystäväni odottaa vielä myös omaa kuvaansa. Uskoisin, että minun tapauksessani kärsimättömällä jokojokojoko-tyyppisellä Atelierin sähköpostein vainoamisella oli osuutensa asiaan. 😉
Hieno juttu, onnittelut!
Heh, kerran eräässä NaNoWriMo-tapaamisessa eräs tyttö kertoi kirjoittavansa steampunkia. ”Siistiä”, minä sanoin. ”Onko suomeksikin ilmestynyt jotain steampunk-kirjoja? En ole koskaan kuullut sellaisesta.” Hän vastasi hieman nolona, ettei tiedä, koska ei ollut lukenut yhtään steampunk-kirjaa, ainoastaan katsonut niitä animeina.
Kiitos!
No mutta, kukin tyylillään. Miyazakini olen myös minä katsonut. 🙂 Jos olen oikein ymmärtänyt, Suomessa steampunk-rintama voidaan jakaa karkeasti katsottuna kahteen osaan: goottityyppeihin ja animetyyppeihin. Kolmaskin porukka tietysti on, eräänlainen marginaalin marginaali, eli yksittäiset hörhöt, jotka lähtevät mukaan mihin vaan, mikä menee överiksi, näyttää kivalta ja sanoo pum. Tunnen yhteenkuuluvuutta ehkä eniten juuri viimeisen ryhmän kanssa. 🙂
En muuten äkkisältään tiedä yhtään, onko steampunkiksi katsottavia kirjoja suomennettu ollenkaan. Protosteampunkia eli noita Verneä jne nyt tietysti on, mutta sitä, mitä katsotaan nykysteampunkiksi (Esim. Gibson & Sterling: The Difference Engine, Mark Hodderin mahtavan hauska Burton & Swinburne -sarja, Gail Carrigerin Parasol Protectorate -sarja) ei välttämättä ole? Korjatkaa, jos olen väärässä. Mitä tulee ihan suomalaiseen höyrypunkiin… Joitain novelleja olen nähnyt siellä täällä, mutta Kerjäläisprinsessa näyttäisi olevan ensimmäinen genreä edustava suomalainen kirja. Kappas.
Onnea täältäkin sopimuksen johdosta! Mielenkiinnolla odotan pääseväni lukemaan kirjaasi :)! Katsotaan kumpi ehtii ensin, Carrigerin Timeless vai sinun Kerjäläisprinsessasi – molemmat lukulistalla :)!
Kiitos! Apua, toivottavasti pärjään vertailussa! 😀